KEFİR NEDİR?


Kefir, polisakkarit ve protein matriks içerisine hapsedilmiş, laktik asit bakterileri ve mayaların aktiviteleri ile fermente edilmiş, probiyotik özelliğe sahip, sindirimi kolay, serinletici ve mayhoş bir tadı olan süt ürünüdür.
Kefirin spesifik mikroflorasını laktik asit bakterileri, mayalar ve bazı asetik asit bakterileri oluşturur.
Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’nde kefir; “fermantasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus ve Acetobacter cinslerinin değişik suşları ile laktozu fermente eden (Kluyveromyces marxianus) ve etmeyen mayaları (Saccharomyces unisporus, Saccharomyces cerevisiae ve Saccharomyces exiguus) içeren starter kültürler ya da kefir tanelerinin kullanıldığı fermente bir süt ürününü” olarak tanımlanır.Kefir, çeşitli sütlerden yapılabilir. (inek, koyun, keçi, deve, bufalo) PH değeri, alkol ve yağ miktarı kullanılan sütün özelliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tadı asitli, buruk, hafif mayamsı olan kefirin bu tadının oluşmasında mayalar tarafından üretilen karbondioksitin etkisi olduğu bilinmektedir. Kefir, son derece faydalı bir süt ürünüdür.




          KEFİRİN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ


🌟Kefirin hazmının kolay olması, hatta fermantasyonu sırasında bazı vitaminlerin sentezlenmesi, protein ve laktozun kısmen parçalanması kefirin beslenme değerini artırmaktadır.

🌟Laktik asit fermantasyonu nedeni ile kefirde laktoz oranı azalır ve bu nedenle laktoz intoleransı olan bireyler kefiri, süte göre daha kolaylıkla sindirebilir. Kefirdeki CO2 sindirimi kolaylaştırır. Kefir, başta B12 vitamini olmak üzere B1 vitamini, Ca, aminoasitler, folik asit ve K vitamini bakımından zengin bir kaynak olarak bilinmektedir.

🌟İyi bir biotin kaynağı olan kefirde yer alan B vitaminleri; böbrek, karaciğer ve sinir sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

🌟Ca ve Mg gibi mineralleri içeren kefir, sağlıklı beslenmeye katkı sağlar, cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olur ve hidrolize olmuş proteinlerin vücut tarafından emilimi kolaylaştırır.

🌟Kefirin asidik tadı ve karakteristik mikroflorası, mide ve pankreasta enzim salgılanmasını, organizmada ürünlerin daha iyi sindirilmesini kolaylaştırır ve besinlerin mideden bağırsaklara geçişini hızlandırır.

🌟Kefirde bulunan triptofan, sinir sistemini rahatlatıcı yönde etki gösteren önemli bir esansiyel aminoasittir. Kefir, bileşimindeki fosfor açısından iyi bir besin kaynağıdır.

🌟Kefirin insan metabolizmasına bir diğer olumlu katkısı; sindirim sistemini düzenlemesi ve kolesterolü düşürmesidir. Özellikle, laktoz intoleransı olan bireyler kefiri rahatlıkla tüketebilir.

🌟Kefirin içerdiği mikroorganizmaların fekal enzim aktivitesini büyük ölçüde azaltması sonucunda, özellikle bağırsak kanseri riskini azalttığı belirlenmiştir.

Faydaları saymakla bitmeyen kefirin; mide iltihapları, enfeksiyon, sarılık, kronik bağırsak iltihapları, sedef, egzama, kolesterol, kalp, yüksek tansiyon, ishal, kabızlık gibi rahatsızlıklarda olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.

İnsan sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olan kefir, ilaç gibi değerlendirilmemelidir; ancak sağlığın düzenlenmesinde ya da bazı rahatsızlıkların oluşumunun engellenmesinde önem taşıyan bu probiyotik içecek, doktora danışıldıktan sonra düzenli olarak tüketilmelidir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar